Eetstoornissen

 


Welke eetstoornissen zijn er? In welke herken jij jezelf?


Vanaf 1 september 2022 is aanmelden voor behandelingen niet meer mogelijk.Wat is anorexia?

Anorexia nervosa betekent in het Latijn ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen. Ondanks dat je veel afvalt blijf je jezelf als te dik zien.
Iemand met anorexia vindt zichzelf nooit dun genoeg
Eigenlijk vindt iemand met anorexia ongeacht het gewicht, nooit dun genoeg. De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Mensen met dit eetprobleem zijn geobsedeerd bezig met voedsel en de weegschaal en zeer vaak met het tellen van calorieën. Ze leggen zichzelf een zeer beperkt eet en soms ook een zwaar beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van het lichaamsomvang hoort daarbij.
Eetbuien en braken bij anorexia
Als je anorexia hebt lukt het je niet altijd om die strenge controle over het eten te bewaren. Het komt soms voor dat je een eetbui krijgt. Deze kan variëren van meer eten dan je van jezelf mag tot veel calorierijk eten, en heb je het gevoel dat je geen controle hebt over het eten. Het gevolg is dat je je heel slecht over jezelf gaat voelen. Er ontstaat een hevige angst om aan te komen. Die angst is zo overheersend dat je door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten probeert het overmatige eten kwijt te raken.
Verbergen van symptomen anorexia
Als je anorexia hebt denk je dat je met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen het gevoel van honger kan onderdrukken. Er zijn maar weinig mensen die dat lang volhouden. Mensen met anorexia doen er werkelijk alles aan om toch zo min mogelijk voedsel tot zich te nemen. Mensen uit je omgeving, zoals vrienden en familie die zich zorgen maken, worden bestempeld als zeurpieten en onwetende bemoeial. Hierdoor ben je geneigd om je nog meer terug te trekken en het feit dat je niet eet op allerlei manieren te verbergen.

Wat is boulimia?

Boulimia, voluit ‘boulimia nervosa’ is een eetstoornis waarbij je constant bezig bent met je gewicht en je lichaam. Mensen met deze eetstoornis denken aan bijna niets anders. De stoornis gaat vaak gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet aan wilt komen, probeer je het voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld hevig te sporten. Maar ook op ongezondere manieren, zoals vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen.
Als je boulimia hebt, dan heb je meestal een normaal gewicht maar vele hebben wel de wens om af te vallen. Aankomen vind je verschrikkelijk, terwijl je toch regelmatig flinke eetbuien hebt.
Eetbuien
Een eetbui bij iemand met boulimia verloopt vaak via bepaald patroon. Eerst fantaseer je over wat je wilt eten. Vervolgens ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je met eten. Deze eetbuien houden in dat je in korte tijd heel veel en zeer calorierijk voedsel gaat eten. Je hebt jezelf niet meer onder controle en je eet alles op, tot de laatste kruimel, totdat je er misselijk van bent. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen en dan probeer je dit te compenseren door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten.
Schaamte
Bij een eetstoornis als boulimia komt vaak veel schaamte kijken. Je schaamt je voor je eetbuien en je compensatie gedrag probeert ze voor anderen verborgen te houden. Omdat alles in jouw leven om eten draait voel je je eenzaam en onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je weer naar eten. En zo blijft de cirkel in stand. Een periode van afvallen lukt vaak maar even en dat lijdt ook snel weer tot het hebben van eetbuien.

Wat is BED (eetbuistoornis)?

Een eetbuistoornis is een psychische aandoening en wordt ook wel Binge Eating Disorder (afgekort BED) genoemd. Letterlijk betekent Binge Eating: ‘verzwelgen in eten’. Deze eetstoornis heeft grote overeenkomsten met boulimia nervosa doordat je aan eetbuien lijdt, maar de drang om gewichtstoename te compenseren (bijvoorbeeld braken) ontbreekt. Als gevolg hiervan kun je gewichtsproblemen ontwikkelen.
Schaamte bij eetbuistoornis en eetbuien
Veel mensen met een eetbuistoornis schamen zich voor de eetbuien. Deze schaamte kan vervolgens leiden tot meer lichamelijke en psychische klachten. .
Overeenkomsten BED en boulimia
Een eetbuistoornis lijkt veel op boulimia. Want net als bij boulimia heb je regelmatig hevige, onbedwingbare eetbuien. In korte tijd eet je dan heel veel, vaak ongezond voedsel. Zonder dat je eigenlijk echt honger had, en zonder dat je er plezier aan beleeft. Vervolgens baal je van jezelf. Je voelt je schuldig en somber.
Verschillen BED en boulimia
Maar – en dat is het grote verschil met boulimia – je probeert niet om het voedsel weer kwijt te raken. Sterker nog: als troost grijp je vaak weer naar eten. Je eet jezelf als het ware steeds dieper de put in. Omdat je steeds weer overmatig gaat eten ontstaat er een jojo-plus-effect, het gewicht gaat steeds wat omhoog en kun je uiteindelijk last krijgen van ernstig overgewicht (obesitas). Met een eetbuistoornis heb je dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Wat is ARFID?

ARFID is de afkorting van Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder of in het Nederlands vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis. Eerder werd deze stoornis gediagnosticeerd als Eating Disorder, Not Otherwise Specified of EDNOS, een vage diagnose van eetstoornissen die niet passen in de diagnose van anorexia of boulimia.
Personen die lijden aan ARFID vermijden, vanuit een niet-rationele angst, voedsel met een bepaalde kleur, textuur of smaak, of uit angst om te gaan braken, dat het eten niet zal zakken. Een andere vorm van ARFID is het niet eten omdat je eten vergeet, geen eetlust hebt. ARFID is meer dan kieskeurig eten. Veel kinderen hebben wel vaker een periode dat ze bepaalde dingen niet willen eten maar dat is meestal van voorbijgaande aard. Men spreekt van ARFID als het gedrag leidt tot gewichtsverlies, groeistoornissen en ernstig tekort aan voedingsstoffen. De stoornis komt het meest voor bij kinderen maar ook jongeren en volwassenen kunnen lijden aan ARFID.

Wat is een eetstoornis NAO/AGE

Bij een eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) of AGE, Andere Gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis. heb je wel een aantal symptomen van anorexia, boulimia of een eetbuistoornis, maar niet alle symptomen die bij deze specifieke eetstoornissen horen. Je kunt bijvoorbeeld alle symptomen hebben van anorexia, maar een normaal gewicht hebben. Ondanks je niet aan alle criteria van een eetstoornis voldoet is deze net zo ernstig als de andere eetstoornissen. De eetstoornis NAO is tevens de meest voorkomende van alle eetstoornissen.
Bij een eetstoornis NAO heb je net als bij de specifieke eetstoornissen veel last van piekeren over eten, je gewicht of lichaamsvormen. Meestal heb je last van een verstoord eetpatroon, een sterke wens om af te vallen en een grote angst om dik te worden. Je kunt eetbuien hebben, of op een ongezonde manier je gewicht onder controle houden, door bijvoorbeeld te braken, laxeren of extreem te bewegen. Ook bij de eetstoornis NAO draait (het grootste gedeelte van) je leven om eten, gewicht en uiterlijk.

Begeleiding na maagverkleining

Als je in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie zoals een maagband of een maagbypass, ook wel bariatrische ingreep genoemd, bij een algemeen ziekenhuis, is het aan te raden om je goed voor te bereiden op het leven na de operatie. Voorafgaand aan de operatie krijg je voorlichting over de noodzaak van verandering in je voedingspatroon, het vasthouden van gedragsverandering en gewichtsverlies en het uitbreiden van je beweegpatroon. Je werkt aan lichaamsacceptatie en wordt voorbereid op de operatie. Na de operatie is er de mogelijkheid om onder begeleiding van Novarum te werken aan de nog aanwezige eetstoornis.
Maagverkleining en toch nog lijden aan een eetstoornis
Twintig procent van de mensen met ernstig overgewicht heeft een eetbuistoornis of een andere eetstoornis. Er is een groot verschil tussen mensen met een eetstoornis en mensen met ‘gewoon’ een ongezonde leefstijl of overgewicht. Mensen met een eetstoornis lijden. De kwaliteit van hun leven is aantoonbaar slechter. En de eetstoornis kan vaak niet alleen met wilskracht worden opgelost. Je bent de controle over je eten kwijt.
Eetdrang na de operatie
Novarum krijgt mensen in behandeling die een maagverkleining hebben ondergaan. Tot hun schrik merken deze mensen dat ze na de operatie nog steeds de neiging hebben zich te overeten. De drang was niet verdwenen. Dit soort eetgedrag komt niet voort uit honger, maar is een strategie om met stress en problemen om te gaan. Als je geen andere strategieën aanleert, houdt de eetstoornis ook na de operatie aan. Dat is heel schadelijk. Je kunt onwel worden, eten komt vast te zitten in de slokdarm. Er kunnen zich ook complicaties voordoen bij de littekens.
Maak de goede afweging
Het valt moeilijk te voorspellen voor wie een maagoperatie of een maagverkleining een oplossing is voor zijn of haar eetprobleem. Feit is dat je vóór je een operatie laat uitvoeren de juiste afweging moet maken. Daarbij moet de vraag aan de orde komen wat de oorzaak is van je overgewicht, en of een operatie de juist oplossing is.

 

Vanaf 1 september 2022 is aanmelden voor behandelingen niet meer mogelijk.

blauwelucht